Новини > Студентска конференция "Je Suis Европа"

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

На 9 май 2017 г. в Огледалната зала на СУ "Св. Климент Охридски" се проведе годишната студентска конференция на катедра Европеистика на тема "Je Suis Европа", организирана от випуск "Жак Делор" с подкрепата на фондация "Ханс Зайдел" и Жан Моне Център за високи постижения.

Официални гости на събитието бяха г-н Росен Плевнелиев - президент на Република България (2012-2017 г.), Светослав Малинов - политик и евродепутат, и д-р Клаус Физингер - регионален директор за Югоизточна Европа на фондация "Ханс Зайдел". Събитието откриха проф. Ингрид Шикова, доц. Калоян Симеонов и д-р Клауз Физингер. Присъстващите на конференцията имаха шанса да обсъдят различните кризи, предизвикателства и перспективи пред ЕС, както и да задават въпроси на специалните гост-лектори.
 
Конференцията беше разделена на три тематични панела. Първият панел, с модератор Десислава Антонова, бе озаглавен "Как се подготвихме за членството в Европейския съюз?" и включваше докладите на Лора Йорданова ("(Не)изпълнение на политическите критерии при отваряне на преговорите за членство на България в Европейския съюз"), Мила Венова и Мария Йорданова ("Административният капацитет – пробойна в българското членство в Европейския съюз") и Стефан Радов ("Европейските въпроси в Народното събрание в периода 01.1993 – 10.1994: под въпрос?"). Докладчиците поставиха темата за проблематичните аспекти на подготовката на България за членство в ЕС.

Вторият панел "България в ЕС - 10 години по-късно" включваше докладите на Деян Пиралков ("Докладът на Европейската комисия за България по Mеханизма за сътрудничество и проверка от 25 януари 2017 – още от същото или обзор на постигнатото "), Симона Стойкова ("Доверието на българите в Европейския съюз и неговите институции"), Яна Трайкова и Искра Пламенова ("До какви висоти стигна висшето образование в България 10 години след присъединяването към Европейския съюз") и Захари Ваклинов ("Изгубени на границата- бежанците в България"). В този панел бяха обсъдени различните трудности и предизвикателства пред България и българското общество да бъдат пълноценен член на ЕС.

Темата на третия панел бе "Eвропейският съюз днес-подем или упадък?". Докладчици бяха Мартин Василев ("60 години след Рим – Европа в подем"), Данита Янчева ("Борбата с престъпността – обща кауза на ЕС или отделна задача на всяка държава"), Димитър Мичев и Васил Николов ("Спорният характер на "CETA" – доказан през призмата на случая с Валония или валонския ВИТС").

 На конференцията се обявиха резултатите от конкурса за есе, разказ и карикатура. Победителите в съответните категории (eсе - Лилиан Никифорова, разказ - Иван Трифонов, карикатура - Димитър Атанасов) получиха атрактивни награди, предоставени от Представителството на ЕК в България и фондация "Ханс Зайдел", както и имаха възможност да покажат част от творбите си. Проведе се викторина с различни въпроси за ЕС, като за всеки верен отговор участващите от публиката получиха интересни награди.

Паралелно със събитието, студентите на випуск "Жак Делор" проведоха благотворителна кампания, която събра 360 лв. за помощ на болната от сарком на Юинг 17-годишна Ники.

Конференцията завърши с награди за изявени студенти и предоставяне на сертификати за участниците.

 

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

 

Фотограф: Европеистика

Галерии

Няма въведено съдържание

Европа.Дневник

Административна информация

  • Канцелария на катедрата
  • Приемно време:
  • всеки делничен ден
  • 10.00 - 12.00 ч.
  • 14.00 - 16.00 ч.
  • Вера Стойнова,
  • каб. 409,
  • тел./факс 873 97 96;
  • 971-10 02-12/342